Ponovo se družimo sa Milanom Nikolić Izanom, na novom predavanju – Znanje roda.

Predavanje će se održati u Maloj Sali Kulturnog centra Zrenjanin, 2. Decebra, sa početkom u 18 časova.

Milan Nikolić Izano je čovek koji je prešao dug put od uspešnog dizajnera i biznismena, do uspešnog pisca i poete, za kojeg kažu da je autor nove vrste književnosti - one koja se piše iz duše.

Pune dve decenije dizajnirao je najraskošnije vile i hotele u Grčkoj, na Kritu i uživao u blagodetima života. Posle odlaska na Svetu goru, doživeo je potpuni preobražaj i produhovljenje. Pročitao je nekoliko stotina knjiga za godinu i po dana. Počeo je i sam da piše. Tako je nastala prva knjiga “Lanac ljubavi”, gde je u predgovoru napisao “meni je rečeno”. Spoznavši svoje biće, potreba da piše o ljubavi, ne površnoj, već božanskoj koja se prenosi na svakodnevicu, bivala je sve jača. Nakon knjige "Lanac ljubavi", nižu se jedna za drugom: “Vinčanska kabala u lanca ljubavi”, “Udah izdaha”, "Dnevnik duše", "Žig vrelih usana" i "Dah bronzane Tračanke". Čitaoci i kritičari su ga proglasili za pisca koji piše duhom i osobom koja u svojim knjigama skriva poruke tajnog znanja.

Piscu večita živost ne donosi večni život, ako u njoj nema vrhunskog stvaralaštva i vatrene ljubavi. Traganje za saznanjem sa kojim se kreće ka stvaranju kvalitetnog dela, ne može započeti bez spoznaje ljubavne strasti jer istinske fizičke ljubavi nema bez erotike, plamena žudnje, trošenja samog sebe i iscrpljivanja osećanja u svemu tome. Sa takvim temperamentom, on neizbežno dolazi u sukob sa ostatkom sveta. Njegova narav da zemlju obrađuje šakama i prstima, za razliku od disciplinovanih koji to rade traktorom i plugom, vodi ga ka usvajanju sopstvene filozofije života koja potvrđuje činjenicu da se kopanjem zemlje može doći do zvezda. Potrebu čovečanstva da ukroti haos i da iz njega dobije izobilje mira potpuno mu je nerazumna, zato što taj tok kod njega teče suprotnim smerom. On u svom miru pokreće haos, da bi u bezdanu stvorio duhovni plod sa kojeg će se hraniti pokoljenja. U trenucima kada stvara, ne razmišlja da gradi svoju večnost, već u nju ugrađuje svoju muzu. Ona je ta gruda zemlje nastala iz zvezdane prašine i najbolji vodič piscu po kosmičkim prostranstvima.

Znate… Ja imam onu koja me iz mira vodi ka haosu i iz njega izvlači potrebnu mi tišinu. Možda nekada i postanem pisac kakav bi ona želela da jesam. Do tada ostaću prilepljen nogama na zemlji, ali ću i sa mojom muzom po Vaseljeni da letim.

Moja dela su i nastala negde gore, međ’ zvezdama. Čitaoci i kritičati su me proglasili za pisca koji piše duhom i osobom koja u svojim knjigama skriva poruke tajnog znanja. Možda, možda svi ti ljudi nešto znaju. Proveriću, a proverite i vi sami.

- Milan Nikolić Izano


Podelite sa drugima